Publicat en Escoles Changemaker, Notícies

VISITA D’ASHOKA AL NOSTRE INSTITUT

CM_logos_plural_colour_03

Aquesta setmana, al nostre institut, hem rebut la visita de l’ONG ASHOKA. Aquesta organització és una de les majors xarxes internacionals d’emprenedors socials. ASHOKA vol dir en sànscrit “absència activa de tristesa” i ells creuen que tothom pot generar un canvi, ser un changemaker, per millorar el seu entorn i oferir respostes a problemes socials. Tal i com diuen a la seva web “Tot el món pot canviar el món. Tots podem ser Changemakers” i això es pot treballar ja amb els nostres fills i filles des de ben petits.

Actualment estan creant una xarxa de centres educatius “Escoles Changemaker” a nivell internacional a on hi apareixen centres educatius que ja estan fent aquest canvi social i veient que el nostre institut té totes les premisses per a ser un dels seus “fellows” o emprenedors socials, han vingut a conèixer de primera mà quin és el projecte educatiu, la metodologia impartida i entrevistar-se amb tots els implicats: alumnes, professors i famílies. Així que durant aquests dies han participat en algunes de les classes i ens han anat coneixent. De moment hem superat la primera prova amb molt bona nota i haurem d’esperar els propers mesos si formarem part d’aquesta xarxa d’”Escoles Changemaker”.

Què és una “Escola Changemaker”? Ser una “Escola Changemaker” és una escola que creu en que el món es pot canviar, que tots podem posar el nostre granet de sorra ensenyant als nostres fills i filles a tenir una sèrie de valors, capacitats i habilitats que els portaran a ajudar als altres a partir d’empatitzar amb els seus problemes, a treballar en equip i a trobar solucions innovadores i creatives. Però aquest canvi no només implica als alumnes i als professors, sinó que també les famílies han de creure en aquest procés doncs són els primers agents educatius dels nois i noies. No es tracta de fer petits canvis al centre de forma puntual, sinó de creure realment que hi ha una altra forma d’ensenyar i educar que queda lluny de la pura i pobre transmissió de coneixements. Es tracta de generar oportunitats d’aprenentatge, estimular als alumnes en la seva creativitat i dotar-los dels recursos necessaris a fi que aquests alumnes treballin per a un bé comú, per a una societat menys individualista i més proactiva.

I què implica estar en aquesta xarxa? Formar part de la família dels “changemakers” és obrir les portes a altres centres educatius i a tota la societat i compartir no només una metodologia sinó una forma de pensar i viure. Darrerament podem veure com van apareixent nous centres amb metodologies poc tradicionals, centres educatius que es distingeixen de la resta per tenir unes característiques concretes i alhora comunes. També podem comprovar com moltes famílies no es conformen amb el sistema educatiu tradicional doncs no els dóna les respostes que ells volen, necessiten alguna cosa més. Això també passa a nivell de docència. Cada vegada s’exigeix més als professors: més formació, més dedicació, més implicació… i el sistema tradicional no s’adequa a les necessitats i interessos personals de molts d’ells que veuen com la societat va canviant a un ritme frenètic i que la metodologia tradicional va quedant obsoleta i llunyana. Alhora que també va creixent, afortunadament, cada dia més, una onada de nous docents que tenen ganes d’implicar-se amb els seus alumnes i famílies i afrontar nous reptes i oferir nous aprenentatges que siguin vivencials i significatius i que atenguin a la gran diversitat que hi ha a les aules.

Per tant, formar part de la xarxa d’”Escoles Changemaker” no és només un reconeixement per la feina que s’ha fet i que es fa, sinó que també és generar precisament un canvi que la societat des de fa temps està demanant. Es obrir una porta a un gran ventall d’oportunitats de créixer, d’intercanviar experiències i projectes amb altres centres, professionals, alumnat i famílies. En total formar part d’una gran família de 600 centres d’educació secundària a nivell internacional, dels quals 15 seran a nivell nacional. Per tant, ser una “Escola Changemaker” ens permetrà ser una font d’inspiració per a altres centres educatius i alhora ser un altaveu a la societat dient “Tot el món pot canviar el món. Tots podem ser Changemakers”.

Des de l’AMPA, us recomanem visita la web d’ASHOKA i en especial la secció d’”Escoles Changemaker” http://spain.ashoka.org/escuelas-changemaker

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s